HomeSite mapIntrebari














                                       



 Cea mai completa oferta a unei gradinita particulare ploiesti, transport asigurat, programe educationale si activitati de recreere variate, totul pentru buna dezvoltarea a copilului tau.
 

 

   

    


  GRADINITA ANGELS este dotata cu camere de supraveghere video.

 

Cum procedez cand copilul a gresit ? Trebuie sa-l pedepsesc?

(de exemplu, umbla la prize, desi i s-a spus clar ca nu are voie, sau incearca sa se apropie de lampa aprinsa de pe birou)

Dat fiind ca ne-am oprit asupra acestor exemple, cuvantul de ordine este supraveghere atenta. Supraveghere non-stop. Niciodata nu lasati copilul singur, nesupravegheat. Apoi, prizele de prin toata casa trebuie protejate cu capace cu cheita, se gasesc peste tot in comert. Sfatul meu este : nu riscati, oricata incredere ati avea in copilul dumneavoastra ca va da ascultare. Acum, referitor la pedeapsa : da, aceasta trebuie si ea uneori aplicata, dar e o linie de demarcatie foarte subtila intre a pedepsi pe drept si corect copilul si a nu sti cand si cum s-o faci. Daca greseala e grava si pedepsirea ei este un act de educare prin disciplinare a copilului, atunci ea trebuie sa constea intr-o interdictie asupra a ceva ce ii place copilului, de exemplu privitul desenelor animate la televizor. In nici un caz pedeapsa nu este privarea de iubirea dumneavoastra. In toate imprejurarile, copilul trebuie sa stie ca acesta este singurul lucru constant din viata lui, iubirea parintilor pentru el. Nu-i spuneti sub nici o forma : « nu te mai iubesc. Ai gresit atat de tare incat nu te mai iubesc. Ai suparat-o pe mami. Mami nu te mai iubeste ». Ci, dimpotriva, spuneti-i : « mami te iubeste foarte tare, chiar daca te pedepseste. Data viitoare sa nu mai faca puiul meu lucrul asta ! »

Incercati sa-i explicati pe intelesul lui ce se intampla daca umbla la prize, la lampa de birou, la aragaz, ce pericol ar putea fi pentru el. Aratati-i seturi de imagini, cumparate din comert si realizate special pentru copii pentru orele de educatie din gradinite si scoli, si care se refera la accidente intamplate in spatiul casei sau in afara. (Va mai amintiti probabil acele planse de genul : « Nu va jucati cu focul ! ») Puteti chiar sa-i istorisiti una-doua intamplari nedorite care l-ar putea face sa inteleaga. Nu asteptati ca el sa invete aceste lucruri doar la scoala sau din alta parte. Nu va temeti ca il puneti prea devreme in tema cu situatii foarte grave, e vorba pana la urma de a proteja viata copilului dumneavoastra. Nu lasati aceasta educatie doar pe seama scolii sau a gradinitei, si nu pe seama unor posibile accidente ! Influenta dumneavoastra de parinte este covarsitoare, asa ca folositi-o pentru cele mai importante lucruri. Daca asta ajuta, atunci asta trebuie sa faceti. Nu uitati ca cea mai des intalnita cauza a mortalitatii infantile o constituie accidentele in casa, si nu bolile, cum am fi tentati sa credem.

Revenind la pedeapsa, faceti-o, desi va vine extraordinar de greu. Aceasta sa constea in interdictii : interzicerea emisiunilor de desene animate preferate, a dulciurilor, a desertului, a jocului cu jucaria preferata : « ai gresit foarte tare, mami iti ia ursuletul si masinuta si le pune bine doua zile. Altadata sunt sigura ca o sa ai mai multa grija ». Nu va inmuiati si nu cedati in fata lacrimilor copilului, este ceea ce stie el sa faca cel mai bine pentru a obtine ceea ce doreste. De la o reminiscenta din perioada fericita a alaptatului la sanul matern, aveti grija ca acest plans al lui sa nu degenereze in santaj emotional. Caci atunci ati pierdut batalia, daca nu si razboiul. Nu va mai avea efect nici unul din actele de disciplinare si educare pe care veti incerca sa-l aplicati. Dar, amintiti-va : pedepsiti cu iubire. Copilul trebuie sa vada iubirea dumneavoastra constanta, chiar daca va vede si supararea.

Bataia « sfanta, ca la carte », cum i se spunea odata, e o reminiscenta a unor vremuri de mult apuse, e mai mult distructiva, intre timp s-au facut studii care atesta ca nu ajuta la nimic. Doar ii distruge copilului increderea in dumneavoastra si propria-i personalitate in formare. Si in nici un caz, sub nici o forma nu acceptati bataia copilului dumneavoastra de catre o alta persoana. Numai dumneavoastra, parintii, si in anumite, doar in anumite cazuri si bunicii, daca acestia participa activ la cresterea, ingrijirea si educarea copilului, aveti si au dreptul de a aplica aceasta corectie usoara fizica. Numai asa cum am descris mai sus.

Cu nici o exceptie, sa nu va descarcati dumneavoastra tensiunile dumneavoastra pe copil, fie ca el este sau nu este cauza lor, fie ca doar a pus « paie pe foc » cum se spune. Daca sunteti foarte suparat, din cauza lui, din cauza unor probleme personale sau de serviciu, incercati sa va canalizati furia in alte directii, si abia apoi interactionati corect cu copilul. Pedeapsa, dar cu iubire. Nu asociati nici o pedeapsa cu retragerea iubirii dumneavoastra, pentru ca ii veti cauza copilului conflicte psihologice interne care-l vor eroda, si va creste intr-u adult cu probleme psihologice, cu probleme de adaptare. Nu vreti asta.