HomeSite mapIntrebari














                                       

 



 Cea mai completa oferta a unei gradinita particulare ploiesti, transport asigurat, programe educationale si activitati de recreere variate, totul pentru buna dezvoltarea a copilului tau.
 

 

   

    


  GRADINITA ANGELS este dotata cu camere de supraveghere video.

 

Gripa si virozele respiratorii

Ce sunt si cum ne putem proteja

In lume traim alaturi de o mare varietate de specii, care se lupta pentru a supravietui. Dintre ele, cei mai mici microbi-virusurile-au o capacitate extraordinara de a se transforma, ca sa fie cat mai adaptate la mediul inconjurator. Datorita transformarii permanente, corpul uman nu le recunoaste, nu poate lupta contra lor eficient, astfel incat apar imbolnavirile.

Tipurile de infectii respiratorii produse de virusuri

Virusurile care imbolnavesc oamenii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, putand duce la epidemii (imbolnaviri in masa). Ele pot produce:

  • Raceli/viroze/pneumonii
  • Gripa
  • Pojar, varsat de vant etc

Raceli/viroze

Se refera la infectii produse de virusuri, altele decat cel gripal, care insa dau semne de imbolnavire foarte asemanatoare cu gripa. Vaccinul gripal nu apara organismul de aceste virusuri.

Gripa sezoniera/epidemia de gripa

Se refera latipurile obisnuite de virusuri gripale umane, care in fiecare sezon rece duc la imbolnavirea unui numar de persoane. Exista un vaccine elaborate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in fiecare an, care poate preveni gripa. Cand numarul de cazuri este mare si se inregistreaza pe un teritoriu mai extins (judet, tara), vorbim de epidemie.

Pandemia de gripa

Apare atunci cand raspandirea virusurilor gripale se face usor si rapid la nivel mondial, in special datorita faptului ca sunt virusuri noi. In pandemie:

  • Un numar foarte mare de persoane se imbolnavesc in acelasi timp (in cateva saptamani intreg globul e afectat);
  • Boala e grava si pot aparea decese multe, indifferent de varsta;
  • Apar perturbari in economie (alimentatie, comunicatii, scoli, transport, banci, servicii medicale etc.) pentru ca multi oameni se imbolnavesc sis tau acasa.

De-a lungul timpului au fost inregistrate mai multe pandemii. Ultimele trei pandemii au avut loc in secolul trecut, iar de la ultima (1968) au trecut aproximtiv 40 de ani (in mod obisnuit intre pandemii trec 20-30 de ani).

Gripa cu virus aviar (gripa aviara)

Virusul gripal aviar duce in mod normal la imbolnavirea pasarilor (domestic si salbatice) dar se poate transmite si la om in anumite situatii. Specialistii estimeaza ca daca virusul se modifica sufficient, atunci el se va putea transmite usor de la om la om, producand o noua pandemie. Omul nu este pregatit sa se apere si, prin urmare, se imbolnaveste.

Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii

Microbii care produc imbolnaviri ale nasului, gatului, urechilor sau plamanilor se pot transmite fie direct-de la o persoana la alta-fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnava, cand stranuta sau tuseste. Picaturile de lichid pe care bolnavul le elimina cand tuseste sau stranuta patrund in nasul sau gura persoanelor din jur, transmitand si virusurile. Daca picaturile cad pe diverse suprafete, acestea pot fi atinse cu mainile care apoi sunt duse la gura sau nas si astfel pot si ele transmite virusurile. Virusul gripei aviare se poate transmite uneori de la pasare la om, prin contact cu materiile fecale (dejectii), secretii, carne si oua crude.

Virusuri diferite produc manifestari asemanatoare

Acestea apar la maximum 10 zile (de obicei 2-3 zile) de cand s-a produs infectia:

  • Febra, frisoane
  • Dureri de cap, gat, ale muschilor
  • Tuse
  • Probleme la respiratie.

Ce putem face – gesturi simple ne apara de probleme de sanatate grave!

Invatati si copiii sa se protejeze!

Stiind cum se transmit aceste virusuri, care produc imbolnaviri respiratorii, este clar cum ne putem proteja:

  • Spalati-va bine pe maini si cat mai des
  • Spalarea cu apa si cu sapun este esentiala. Ideal este sa va spalati temeinic (palme si incheieturi cel putin 20 de secunde), daca se poate cu apa calda de la robinet, cu sapun lichid si sa va stergeti cu prosop de hartie.
  • In cazul in care nu exista apa la indemana, se recomanda utilizarea servetelelor umede cu dezinfectante sau a solutiilor dezinfectante, pe baza de alcool.
  • Spalatul pe maini cu apa si cu sapun e obligatoriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
    • Dupa ce stranutati, tusiti sau va suflati nasul
    • Inainte si dupa pregatirea hranei
    • Inainte si dupa masa
    • Dupa manevrarea carnii sau oualor crude
    • Dupa ce ati schimbat scutecele copilului
    • Inainte si dupa ce ati avut orice contact cu o persoana ranita
    • Dupa ce ati venit in contact cu animale sau dejectii (fecale)
    • Dupa ce ati lucrat in curte sau in gradina, la camp
    • Oricand mainile au aspect murdar
    • Inainte si dupa utilizarea toaletei.
  • Acoperiti gura cand stranutati sau tusiti
  • Daca stranutati sau tusiti:
    • Pastrati o distanta de cel putin 1 m de persoanele din jur
    • Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de hartie pe care-l aruncati dupa aceea
    • Daca nu aveti servetel la indemana, acoperiti-va gura si nasul cu bratul, NU PUNETI MANA LA GURA!
    • Spalati-va pe maini.
  • Nu folositi in comun obiecte personale
  • Nu utilizati in comun:
    • Prosoape, batiste
    • Cosmetice (ex.ruj sau altele care ajung in apropierea nasului si gurii)
    • Tacamuri, pahare, farfurii.

Vaccinati-va impotriva gripei in fiecare an

Vaccinarea va poate proteja de gripa sezoniera, ca si de complicatiile acesteia. Exista anumite grupe de populatie pentru care vaccinarea este in mod special indicate: copii foarte mici, persoane peste 65 de ani, bolnavi cu afectiuni cronice – astm, diabet, boli de inima si plamani, infectie cu HIV.

Daca va imbolnaviti, actionati responsabil

Stati acasa daca nu va simtiti bine. Contactati un medic si solicitati un consult! Pastrati distanta fata de persoanele din jur, mai ales daca tusiti sau stranutati.

Pentru prevenirea transmiterii gripei aviare:

  • Gatiti bine carnea si ouale – nu le folositi crude. Preparati termic carnea pana isi pierde culoarea roz. Ouale trebuie consumate doar fierte, tari. Curatati temeinic masa si vesela cu care ati lucrat, spalati-va bine pe maini. In acest fel, virusurile gripei dar si alti germeni vor fi indepartati.
  • Nu atingeti pasarile bolnave
  • Nu trebuie atinse sub nici o forma pasarile bolnave (domestice sau salbatice). Nu trebuie atinse penele, excrementele (gainatul) sau sangele pasarilor. Semnele posibile de gripa aviara la pasari sunt: ochi rosii, secretii nazale si lacrimale abundente, creasta umflata, de culoare albastruie, evolutie grava).
  • Contactati imediat autoritatile locale daca ati gasit o pasare bolnava sau moarta in conditii suspecte.
  • CERETI INFORMATII DE LA MEDICUL DE FAMILIE SAU DE LA AUTORITATILE COMPETENTE.
  • Televiziunea, radio-ul si ziarele va tin la current cu ultimele noutati din aceste domenii dar si cu recomandarile din partea specialistilor si autoritatilor. Urmariti programele pentru a sti ce este mai bine de facut.
  • TEL. VERDE:
    Ministerul Sanatatii Publice: 0800 800 187
    Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: 0800 826 787
    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor: 0800 080 999

 

CUM TE POTI FERI DE GRIPA

7 pasi pentru prevenirea transmiterii infectiilor respiratorii

  • Spalati-va pe maini cu apa si cu sapun, dupa ce stranutati, tusiti sau va suflati nasul si inainte de a manca
  • Pastrati distanta fata de persoanele bolnave care stranuta sau tusesc (cel putin 1m)
  • Nu puneti mana pe fata, la nas, gura sau ochi pentru ca se pot transmite microbi
  • Cand tusiti sau stranutati, folositi un servetel de hartie pe care il aruncati dupa aceea
  • Daca nu va simtiti bine, stati acasa sau mergeti la medic pentru consult si tratament
  • Vaccinati-va in fiecare an impotriva gripei
  • Nu atingeti pasarile bolnave.